Kako pripremiti viličare za ljetnu sezonu?

14. June 2022.

S dolaskom visokih temperatura iznimno je bitno provjeriti i pripremiti viličare za rad na povećanim temperaturama.

Dobro pripremljeni i održavani viličar često može izbjeći kvarove ili zahtijevati male popravke umjesto reparacije, čime se štedi vrijeme, omogućava maksimalna produktivnost i izbjegavaju se skuplji popravci.

Donosimo 8 ključnih točaka pregleda i održavanja koji će Vašim viličarima omogućiti neometani rad tijekom ljetnih mjeseci.

1. Rashladna tekućina

Redovita provjera i nadopuna rashladne tekućine je ključan faktor u izbjegavanju pregrijavanja motora viličara.

Provjerom rashladne tekućine na tjednoj bazi, osim razine tekućine omogućava Vam da utvrdite da nema pukotina na rezervoaru s rashladnom tekućinom.

Također je iznimno važno korištenje rashladne tekućine preporučene od proizvođača te se voda ne smije koristiti kao nadomjesna tekućina budući da ima nižu točku ključanja što može dovesti do preuranjenog pregrijavanja motora.

2. Ventilatori

Ventilatori su jedna od ključnih komponenti rashladnog sustava.

Služe za regulaciju temperature na način da odvode površinsku toplinu generiranu od strane motora.

Redovitom provjerom ventilatora za eventualna oštećenja i koroziju mogu se ranije utvrditi problemi koji mogu negativno utjecati na performanse.

3. Remenje

Remen služi da pokreće vodenu pumpu koja vuče rashladnu tekućinu kroz motor.

Ekstremni vremenski uvjeti poput visokih temperatura tijekom ljeta mogu dovesti do korozije i oštećenja komponenti motora koji uključuju remen ventilatora.

Redovitom provjerom stanja remena omogućuje se rana detekcija oštećenja i remeni se mogu zamijeniti na vrijeme kako bi se osigurala optimalna operacija i hlađenje.

4. Ožičenje i kablovi

Promjene u vremenskim uvjetima mogu dovesti da se žice i zaštitna izolacija stvrdnu, napuknu te eventualno puknu.

Oštećene žice mogu dovesti do toga da se električne komponente viličara počnu ponašati nepredviđeno ili u potpunosti prestanu raditi.

Redovitom provjerim i zamjenom oštećenih žica omogućuje se da električne komponente Vašeg viličara rade optimalno tijekom ljeta.

5. Hidraulika

Hidraulika je kritična komponenta svih viličara i služi za funkcije vožnje i podizanja.

Kada hidraulička tekućina dođe na nisku razinu, rukovatelj može primijetiti usporeni rad te neobične zvukove tijekom rada.

Tijekom razdoblja visokih temperatura sve tekućine imaju potencijal da ispare, što znači da je redovita provjera hidrauličke tekućine potrebna kako bi se smanjile šanse da hidraulički sistemi prestanu raditi ili se pokvare.

Uz provjeru razine hidrauličke tekućine, iznimno je važno provjeriti stanje cilindara i ventila za eventualna oštećenja ili pukotine.

6. Baterije

Za električne viličare sa kiselinksom baterijom iznimno je bitno provjeriti razinu elektrolita u ćelijama.

Proizvođači često preporučuju da se baterije provjeravaju i nadopunjavaju barem jednom tjedno ili češće u slučaju starijih baterija.

Niske razine destilirane vode u baterijama zbog isparavanja mogu dovesti do uništenja baterije te smanjivanja njezingo kapaciteta.

7. Gume

Zračne gume s vremenom gube karakteristike te često pucaju tijekom ekstremno visokih temperatura.

Tijekom ljeta se zrak unutar gume proširuje što dovodi do povećanog tlaka u gumama čime se povećava vjerojatnost od eksplozije gume.

Bitno je provjeravati redovito tlak u gumama kako bi se osigurale optimalne performanse i životni vijek guma.

8. Održavanje

S potencijalnim povećanjem obujma posla tijekom ljetnih mjeseci ne smije se zanemarivati održavanje.

Dobro održavani viličar ima optimalnu razinu performansi koja može prihvatiti povećanu razinu posla.

S redovnim održavanjem se može izbjeći veliki broj poteškoća povezanih s toplinom koje su prethodno navedene te neočekivane kvarovi koji bi potencijalno učinili viličara neupotrebljivim.

Osigurajte si bezbrižno ljeto uz pomoć našeg servisnog tima! Obratite nam se s povjerenjem na [email protected].