Naši strojevi u vodećoj kompaniji u sektoru graditeljstva – Kamgrad d.o.o.

17. May 2023.

Cijeli članak pročitajte i u magazinu Mineral i gradnja: Euromarkt strojevi u vodećoj kompaniji u sektoru graditeljstva – Kamgrad d.o.o.

Kamgrad d.o.o. vodeća je hrvatska kompanija u sektoru graditeljstva, specijalizirana za visokogradnju, a svoje poslovanje širi i izvan granica RH.

Uspješno su odradili preko 400 projekata u zemlji i inozemstvu., a neki od reprezentativnijih u RH su: izgradnja zračnih luka Zagreb, Split i Dubrovnik, hoteli Park u Rovinju i Poreču, Valamar Isabbela resort, Matrix office, te rekonstrukcija rotora u Zagrebu.

Suradnju s tvrtkom Kamgradom započeli smo još 2008. i od tada svake godine obnavljamo i unaprjeđujemo njihovu flotu građevinskih strojeva i opreme. Sva poboljšanja naravno dolaze u skladu s trendovima i tehnološkim novitetima implementiranim u novim generacijama stroja.

Odgovore što je bitno kod strojeva u graditeljstvu te kakva je naša suradnja, donosimo u kratkom intervjuu s Petrom Dujićem, Voditeljem odjela mehanizacije i voznog parka Kamgrada.

Koje su potrebe kompanije u sektoru graditeljstva po pitanju radnih strojeva i dobavljača?

Kako bi se cijeli proces izgradnje mogao odvijati nesmetano, osim bagera i kamiona, potrebni su i viličari i utovarivači. Tek tada možemo reći da smo spremni za izgradnju.

Možete li istaknuti glavne karakteristike koje bi strojevi trebali imati kako bi mogli odrađivati zahtjevne građevinske poslove?

Očekujemo pouzdanost u radu, kao i kontinuirani rad bez zastoja. Ako ipak dođe do nekog kvara, što je naravno moguće, tada nam je vrlo bitno brzo otklanjanje istog. Kvarovi se trebaju otkloniti u što kraćem roku jer jedan zastoj stroja može rezultirati zastojem izgradnje.

S kojim problemima ili poteškoćama strojeva ste se znali susretati u prošlosti?

Najveći problemi su uvijek zastoji strojeva. Na primjer, ako govorimo o kvaru samo jedne kranske dizalice tada govorimo o zastoju radova i ljudi. Takve strojeve nije lako zamijeniti, stoga je brzina otklanjanja problema koji uzrokuje kvar ključna.

Koje Euromarktove Manitou strojeve imate trenutno u floti?

Kamgrad trenutno ima 5 Manitou roto-teleskopskih viličara. Tri modela MRT 2550 Privilege, jedan MRT 2540 i najnoviji model 2660 Vision +. Ove godine u planu imamo i pojačati našu flotu s Manitou terenskim viličarom M 50.

Primjećujete li razlike starijih strojeva u odnosu na noviju generaciju?

Razlika u odnosu na stariju generaciju postoji, a najviše se može vidjeti u modernijem izgledu, udobnosti za operatera, ali i preglednosti. No, kako se strojevi sve više ekološki prilagođavaju, tako dolazi i do nekih novih kvarova kao npr. kvarovi u DPF sustavu. Srećom uz pravu dijagnostiku i stručnjake, oni su lako otklonjivi.

Manitou MRT roto-teleskopski viličar
Manitou MRT 2660 roto-teleskopski viličar

Što biste izdvojili kao glavne prednosti MRT 2660 stroja?

Za MRT 2660 Vision + model možemo vidjeti zašto je dobio naziv. Njegova preglednost iz kabine zaista je bolja, a izgled je svakako moderniji i inovativniji. Ono što je vrlo bitno je i udobnost za operatera s obzirom na to da nije lako sjediti nekoliko sati i operateri se moraju osjećati udobno.

Koji stroj biste izdvojili i zašto?

Roto-teleskopski viličari pokazali su se kao najkorisniji, najiskorišteniji na gradilištima. Razlog je njegova mogućnost da se koristi kao viličar, autodizalica ili platforma za rad na visini. Jedan stroj, više primjena.

Kakvo je Vaše iskustvo s Euromarktom kao dobavljačem?

Od 2018. i nabavke prvog Manitou MRT 2550, do danas, kontinuirano surađujemo u nabavci novih modela. Do sada imamo odlična iskustva i uvijek se nađe rješenje za naše potrebe.

Možete li podijeliti svoje iskustvo s njihovom servisnom mrežom?

Serviseri su stručni i iskusni, a izrazito smo zadovoljni izlaskom na intervencije koje se odrađuju u roku od 24-48 sati. Posjeduju Manitou dijagnostičke alate što pomaže pri pronalasku problema, a nabavka dijelova je u razumnom roku.

Što biste izdvojili kao prednost Euromarkta kao dobavljača?

Na prvom mjestu se vidi briga o zadovoljstvu klijenta. Na upite i zahtjeve se odgovara u kratkom roku, komunikacija je brza, a krajnji zahtjevi uvijek ispunjeni.

Stoga bi želio pohvaliti i osobe u prodaji i servisnu mrežu koje zaista ispunjavaju sve naše zahtjeve i daju nam potrebne informacije, istaknuo je za kraj Petar Dujić.